Zap-X

donderdag, 20 januari 2022

<< Vorige pagina
Venturi Fetish

ZAP! is een Amerikaanse autobouwer die zich specialiseert in elektrische auto's. En die zijn niet van de sullige soort. Eerder bouwde het bedrijf al de Tesla Roadster; een heuse sportauto waarvoor Lotus onder de arm werd genomen. De kleine tweezitter is al lang uitverkocht, maar ZAP! Werkt hard aan een nieuw model; dat wordt een SUV, die eerder als Lotus APX werd voorgesteld op het Autosalon van Genève.

De voorlopige specificaties werden eerder al bekendgemaakt; het vermogen van de verschillende elektromotoren aan boord bedraagt zo maar eventjes 644pk en de actieradius is niettemin meer dan 500km groot. Dat het project inmiddels verder gevorderd is, wordt met extra beeldmateriaal gevierd.

 

Foto's / afbeeldingen

 

Carrosserie

Net zoals de Tesla Roadster, is de Zap-X gebaseerd op een Lotus Engineering concept model, de APX. Hierdoor heeft de Zap-X de voordelen van een zeer gunstige vermogen-gewicht verhouding door de toepassing van een lichtgewicht aluminium carrosserie.

Zeer veel vermogen

Het bijzondere aan de Zap-X is dat elk wiel een zeer krachtige motor heeft van 161 PK (120 kW), waardoor het totale vermogen op 644 PK (480 kW) komt. Dat zou betekenen dat de Zap-X minimaal 50% meer vermogen heeft dan vergelijkbare grote SUV wagens met benzine motor. Ter vergelijk, de Mercedes-Benz G 55 AMG, met serieuze “off road” mogelijkheden, heeft “slechts” 469 PK.

Actieradius

The wagen is uitgerust met Lithium-ion accu’s en er wordt beweerd dat de wagen 560 km kan rijden op 1 accu lading. Dit is behoorlijk ver voor een elektrische auto, zeker als je vergelijkt dat de Tesla met actieradius van 400 km momenteel als beste uit de bus komt op dit vlak.

Ooit op de markt

De ZAP-X is in 2007 voor het eerst aangekondigd. De wagen zou in 2008 beschikbaar komen op de markt, maar recent is alle informatie over de ZAP-X verwijderd van de ZAP website. Dit wekt de indruk dat het project gestopt is. Zou het iets te maken hebben dat niemand meer zit te wachten op energie slurpende auto’s?

In een interview met Gary Starr, mede oprichter van Zap, wordt gezegd dat de Zap-X slechts een concept wagen was en dat andere partners nu aan het kijken zijn of ze wagen kunnen gaan produceren. Dus het is de vraag of deze auto ooit op de markt komt, laat staan dat die werkelijk in productie gaat komen.

 

<< Vorige pagina