Elektrische auto ontwikkelt zich snel

donderdag, 19 mei 2022

De elektrische auto verdrijft de bezineauto. Er is een schreeuwende behoefte aan een 'schone auto.' Zullen jongeren van nu zich over 50 jaar glimlachend staan te vergapen aan de oude auto’s uit 2010 die in hun tijd, geloof het of niet, nog op ouderwetse benzine reden? Het lijkt er veel op, want de benzinebakken gaan verdwijnen en de elektrische auto neemt in rap tempo hun plaats in.

 

De elektrische auto zal de auto op benzine, binnen 15 tot 20 jaar verdrijven.

Elektrische auto’s, op dit moment bestaan er al heel wat modellen, en binnen enkele jaren zullen er flink wat nieuwe type's bijkomen. Onder andere de Zap-X, de Javlon, de elektrische Sedan, Chevrolet Volt en Volvo ReCharge. De elektrische auto zal binnen tien tot 15 jaar niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving en de (in mijn ogen vaak) futuristische modellen worden steeds mooier. Met de moderne Lio-Ion accu’s en krachtige elektromotoren kunnen de elektrische auto’s trouwens letterlijk goed meekomen met het dagelijks wegverkeer. Het bereik ligt tussen de 150 en 200 kilometer, en ze zijn snel.

Energiebedrijf Essent verwacht dat uiterlijk 2050 jaar heel Nederland op elektrische auto’s is overgestapt. Essent investeert zelf de komende tijd alvast 100.000.000 euro in elektrische auto’s. De eerste elektrische sportwagen is al te koop, maar de klant moet voor de gewone personenauto nog wat geduld hebben. Wat de auto’s gaan kosten daar wil Essent nog niet op vooruitlopen... de prijs van een elektrische auto + energie zal in elk geval niet uitsteken boven de aanschaf van een benzineauto + brandstof...

Oplaadpunt  
Is dit het toekomstige straatbeeld?

 

Dat laatste lijkt me een ruim begrip, de benzineprijs is immers veel te hoog geworden en de prijs blijft stijgen, terwijl elektrisch rijden in principe veel goedkoper is. Ik voel de bui alweer hangen. Men wil wel wat doen om de wereld te redden en de klant tevreden te stellen, maar het mag geen cent minder opleveren natuurlijk. Of vergis ik me?

Veel autofabrikanten willen voor 2010 de plug-in accu’s voor hun modellen startklaar hebben. General motors, Nissan en Volkswagen zijn al samenwerkingsverbanden met producenten van accu’s aangegaan. De elektrische auto is de benzineauto aan het verdrijven en het roer keert deze keer niet weer om. Er is geen weg terug. We moeten van de benzineauto af, en het liefst zo snel mogelijk. Citroën en Peugeot gaan ook al samenwerken, met Mitsubishi, om elektrische auto’s te ontwikkelen.

Netwerk met oplaadpunten voor elektrische auto's

Energie leverancier Essent presenteerde kortgeleden al een plan om Nederland te voorzien van een netwerk met voldoende oplaadpunten voor de elektrische auto. Waar een wil is, is een weg, zo blijkt… Men wil de energie duurzaam opwekken. Energiebedrijven moeten in 2030 in staat zijn om dertig procent van de stroom duurzaam op te wekken door windmolens in de Noordzee. Dat is voldoende om vijf miljoen elektrische auto’s in Nederland te laten rijden.

Er is een tijd geweest dat jonge mensen met pamfletten de straat opgingen om de maatschappij te waarschuwen voor de luchtverontreiniging van onder andere de benzineauto, maar ze kregen geen gehoor. Er werd lacherig over hen gedaan en hun gedachten werden honend afgedaan als ‘geiten wollen sokken ideeën’. Als je aan de benzineauto kwam, dan kwam je aan Jan Modaal. De geiten-wollen-sokken activisten hebben echter wel gelijk had. Ze liepen alleen een beetje voor op de meute. Nu lijkt het er meer op dat geen enkele autofabrikant achter wil blijven bij de razendsnelle ontwikkeling van de elektrische auto. Beter laat dan nooit.

bron: infonu.nl